Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragout z soczewicy z marchewką

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 1 szklanka
cebula 2
marchewka 2
czosnek 2 ząbki
woda 4 szklanki
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia

Porada

Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące możemy podać je do dań mięsnych bądź z podsmażoną kiełbaską, kabanosami itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Ragout z soczewicy z marchewką

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę.
Krok 1 - Ragout z soczewicy z marchewką  foto
2
Dodajemy do cebuli i smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy i całość zalewamy 4 szklankami wody.
Krok 2 - Ragout z soczewicy z marchewką  foto
3
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki tymianku i smażymy całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli będzie to konieczne to podlewamy jeszcze wodą.
Krok 3 - Ragout z soczewicy z marchewką  foto
4
Pod koniec wyławiamy gałązki tymianku i doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :) 1) Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego, wówczas danie będzie bardziej aromatyczne. 2) Do dania można dodać również: pokrojoną pietruszkę, selera naciowego itp.
Krok 4 - Ragout z soczewicy z marchewką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 22.09.2016 10:13
Fajne i syte jedzonko :)
marcia7 26.09.2014 14:29
doskonały przepis
Gracer 26.09.2014 13:14
ciekawy przepis
wwwiolka 26.09.2014 12:08
Bardzo fajny przepis.
Sroczka 26.09.2014 10:46
Ależ to danie musiało być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak