Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta paprykowa na zimę

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pasta

papryka czerwona 3 kg
papryczka chili 20 dag

zalewa

ocet 1/2 szklanki
olej rzepakowy 1 szklanka
cukier kryształ 2 szklanki
sól 4 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 600 g

Porada

Można dodać czosnek do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa na zimę

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Następnie pokroić w paski. Takiej wielkości, żeby przeszła przez maszynkę.
Krok 1 - Pasta paprykowa na zimę foto
2
Paprykę czerwoną zemleć przez maszynkę do mielenia. Z papryką chili zrobić tak samo. Obie papryki wlać do garnka i wymieszać.
Krok 2 - Pasta paprykowa na zimę foto
3
Zalewa.

Do garnka wlewamy ocet, olej, cukier, sól. Rozpuścić. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować.
Krok 3 - Pasta paprykowa na zimę foto
4
Do garnka z papryką przelewamy zalewę. Mieszamy i gotujemy około 30 min do odparowania wody. Gorącą pastę przelewamy do słoiczków.

Smacznego
Krok 4 - Pasta paprykowa na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 28.11.2014 16:20
Robie podobny :) Tylko daje więcej papryczek chiili bo lubie ostre :) Ale sos naprawde pyszny!
sylwia_mc1 26.09.2014 12:21
Robię dokładnie taką samą, pyszna
Wafelek2601 26.09.2014 10:55
Bardzo ciekawy przepis
Wacław 26.09.2014 09:27
pyszne zapasy ,akurat coś co b.lubię :-)
kloruś 26.09.2014 08:48
pyszności, chętnie bym przygarnęła taki słoiczek :)
berys18 26.09.2014 07:13
robię podobną, jest przepyszna
Noruas 25.09.2014 23:26
super pomysł
gosia1988 25.09.2014 20:50
zimą na pewno się przyda do różnych dań

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak