Przepis i sposób przygotowania na: Sok ze śliwek na zimę
Do sokownika parowego do dolnego pojemnika wlewamy wodę, a owoce umieszczamy w górnym pojemniku z dziurkami do pełna, nakładamy pokrywę i stawiamy na gaz.
Po około 30 minutach gotowania sok możemy upuszczać przy pomocy rurki zamocowanej do sokownika lub po około 1-2 godzinach parowania porcji owoców otrzymany sok należy upuścić do osobnego garnka.
Jeśli lubicie słodzone soki, to gotowy sok dosładzamy cukrem do smaku - ok. 40 g na 1 kg owoców dla soku gotowego do picia lub ok. 100 g dla soku, który będziecie rozcieńczać wodą.
Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i nie musimy już pasteryzować.
Jeśli sok już przestygł należy słoiki lub butelki zapasteryzować.
W tym celu słoiki/butelki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików/butelek.
Garnek ze słoikami/butelkami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania.
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki/butelki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki/nakrętki.
Słoiki układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki/butelki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.