Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówki z mleka skondensowanego.

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane niesłodzone 500 ml
cukier 250 g
masło 100 g
cukier waniliowy 20 g

Porada

1. Najtrudniej jest wyczuć moment, w którym wylać masę. Jeżeli na dnie zaczyna powstawać toffi to natychmiast należy przelać krówki do formy. 2. Krówki należy przechowywać w lodówce. Im dłużej będą leżały tym będą kruchsze i twardsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Krówki z mleka skondensowanego.

1. Wszystkie składniki wrzuć do garnka lub rondelka z jak najgrubszym dnem.

2. Gotuj na małym najmniejszym możliwym ogniu do uzyskania masy konsystencji trochę gęstszej od budyniu i beżowego koloru.
CZĘSTO MIESZAJ METALOWĄ ŁYŻKĄ !!!

3. Gdy powyższe kryteria zostały spełnione wystarczy przelać masę do metalowej, najlepiej kwadratowej foremki. (UWAGA - Masa ma ok. 180 stopni) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, aż do wystygnięcia do temperatury pokojowej lub troszkę większej.

4. Gdy masa krówkowa jest już letnia, należy ją wstawić na noc - ok. 8 - 10 h do zamrażalnika, w celu ułatwienia krojenia i zawijania w papierki.

5. Pokrój masę ostrym nożem (Warto podgrzać go lekko nad palnikiem, bądź ciepłą wodą).

6. Zawiń krówki w ozdobne papierki, bądź pozostały po formie(bądź nowy) papier do pieczenia.

7. SMACZNEGO !!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 26.09.2014 10:12
Mi się jeszcze nigdy nie udały, może spróbuję z tego przepisu :)
VioletoweKucharzenie 26.09.2014 09:21
poproszę o kilka krówek do kawki:-)
Anna169Hosz 26.09.2014 09:02
Też takie chcę :)
Aannkaa82 25.09.2014 19:51
fascynujący przpis, koniecznie muszę wypróbować bo uwielbiam krówki :)
MałaMi89 25.09.2014 18:35
wyglądają pysznie
Megg 25.09.2014 18:35
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak