Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup pikantny

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
marchewka 2 sztuki
seler 20 dkg
pietruszka 2 sztuki
sól 1 do smaku
cukier 1 do
jabłka 1/2 kg
cebula 1/4 kg
kminek 1 łyzka zmielona
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Goździki całe Prymat 4 sztuki utłuczone
olej 3 łyżki
papryczka chili 1 sztuka
cynamon 1/2 łyżeczki
cebula 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup pikantny

Kroki postępowania

1
Jabłka i warzywa obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej.
Krok 1 - Ketchup pikantny  foto
2
Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę przesmażam na oleju, i dodaję jabłka i warzywa. Przesmażam dalej całość aż wszystko zmięknie.
Krok 2 - Ketchup pikantny  foto
3
W brytfannie przesmażam pokrojone pomidory.
Krok 3 - Ketchup pikantny  foto
4
Następnie przecieram je przez przecierak. Do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu
Krok 4 - Ketchup pikantny  foto
5
do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej.
Krok 5 - Ketchup pikantny  foto
6
Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu
Krok 6 - Ketchup pikantny  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 01.09.2015 07:54
Domowy ketchup jest super
Habibi 31.08.2015 11:12
Uwielbiam domowe ketchupy i co roku robię w różnych smakach :)
Klausia 17.10.2014 22:04
ciekawe składniki jak na ketchup :)
BernadettaP 26.09.2014 22:47
Kradnę 2 słoiczki i nie mogę się na zdjęcie napatrzeć :)
gosia56 26.09.2014 09:30
super;) kiedyś też robiłam ale ostatnio jakoś przestałam robić;)
iziona 26.09.2014 08:59
U mnie też domowy keczup musi się znaleźć w przygotowywanych przetworach
Barbara13 25.09.2014 20:23
świetny taki domowy ketchup
Janina 25.09.2014 18:40
Domowy najlepszy;)
DorotaZ 25.09.2014 16:53
Pyszności:)
Lis 25.09.2014 16:36
Smakowity taki ketchup:)
Aleksandraa 25.09.2014 15:32
Chętnie bym skosztowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak