Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi - podpiekane

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

ziemniaki 1 kg
ser biały 250 g
cebula biała 1 szt
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

cisto

mąka pszenna 2 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
woda ciepła 3/4 szklanki

Dodatkowo

białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi - podpiekane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy ziemniaki przez praskę
Krok 1 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
2
Następnie przeciskamy przez praskę biały ser.
Krok 2 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
3
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
4
Do ziemniaków i sera dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy farsz
Krok 4 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
5
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto.
Krok 5 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
6
Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka.
Krok 6 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
7
Na każdym kółeczko układamy porcję farszu,
Krok 7 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
8
Zlepiamy pierogi.
Krok 8 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
9
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.
Krok 9 - Ruskie pierogi - podpiekane foto
10
Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach.
Krok 10 - Ruskie pierogi - podpiekane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 26.09.2014 13:47
Wspaniałe! pamiętam takie pierożki z dzieciństwa - niebo dla podniebienia!
Wacław 25.09.2014 15:35
pycha,lubimy takie pierogi :-)
mysza75 25.09.2014 14:53
jaka fajna wersja pierogów
Czyki 25.09.2014 14:17
Tak bardzo smaczne takie pierożki opiekane :)
Laila2786 25.09.2014 14:01
pyszne pierożki, takie jak lubię
Konczi 25.09.2014 12:52
:) uwielbiam ruskie pierogi, mogłabym je jeść w każdym wydaniu :D
pajbek 25.09.2014 12:35
Coś dla mnie :-)
IlonaAlbertos 25.09.2014 11:58
Uwielbiam pierogi ruskie.
Adamorek 25.09.2014 11:38
jak by miały piegi
pestka 25.09.2014 11:29
lubię takie pierogi
Renata9 25.09.2014 11:08
uwielbiam takie pierogi
w mojej kuchni 25.09.2014 10:26
smaczne,syte jedzonko
Pietruszka 25.09.2014 10:13
wyglądają pysznie
Christopher 25.09.2014 09:52
Bardzo lubię,właśnie takie opiekane. Super smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak