Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkalnki
jajko 4 sztuki
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
marchewka 1,5 szklanki
bakalie 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami

Kroki postępowania

1
Żółtka oddziel od białek, następnie ubij na sztywną pianę białka, dodaj stopniowo cukier i żółtka. Ubij na puszystą pianę.
Następnie dodaj 1 szklankę oleju.
Wsyp mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszaj.
Krok 1 - Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami foto
2
bakalie:orzechy, płatki migdałowe, suszone morele, owoce kandyzowane itp
Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki, a bakalie posiekaj na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami foto
3
Dodaj wszystko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Krok 3 - Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami foto
4
Gotowe ciasto.
Krok 4 - Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami foto
5
Przelej ciasto to okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub prostokątnej. ja mam wymiar okrągłej 25 cm.
Krok 5 - Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami foto
6
Pieczemy około 50- 60 minut w 180 stopniach sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Jeśli w środku jest jeszcze surowe ciasto trzymaj dłużej w piekarniku i możesz przysłonić z góry ciasto oryginalną blachą ,która jest w zestawie do piekarnika,aby nam się ciasto nie spiekło z góry.
Krok 6 - Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami foto
7
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i udekoruj. Ja do dekoracji użyłam szablonu, który posypałam słodkim kakaem dla dzieci.
Krok 7 - Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.10.2016 12:00
Ja czasami dodaję jabłka, gruszki albo inne owoce, jakie mam pod ręką.
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 23:16
to polecam bo jest wart tego upieczenia.
Malgorzata549 16.12.2014 13:50
nigdy takiego nie jadłam i nie piekłam :)
Marta Ryżek-Kalkowska 25.09.2014 13:47
Dziękuję wam za tak wspaniałe komentarze do naprawdę wspaniałego ciasta. Jest bardzo szybkie,proste i smaczne :)
Triss 25.09.2014 11:29
super wygląda. :)
irenka 25.09.2014 10:57
pyszne ciacho
Magula 25.09.2014 10:09
Bardzo lubię to ciasto
Mniam 25.09.2014 09:49
Muszę koniecznie takie ciasto upiec :)
Christopher 25.09.2014 09:47
Pyszne ciasto. Robię też wersję z dodatkiem banananów.
molanka 25.09.2014 09:47
przepyszne i do tego super wygląda
Wiktoria29 25.09.2014 09:29
świetna ta wiewiórka
monikalangier 25.09.2014 08:34
zapowiada się pysznie
VioletoweKucharzenie 25.09.2014 07:44
piękne ciacho
Ania84 24.09.2014 23:15
fajne lubimy takie ciasta
MałaMi89 24.09.2014 22:37
Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, a przepis w zeszycie mam... muszę spróbować :) bo wygląda apetycznie, a ja ten przepis mam bez zdjęcia, a ze zdjęciem bardziej do mnie przemawia :D
marcia7 24.09.2014 22:35
bardzo jesienne
bhb8 24.09.2014 22:33
apetyczne ciasto :)
ada.la 24.09.2014 22:21
nazwa oryginalna
ada.la 24.09.2014 22:21
ciekawe ciasto
2milutka 24.09.2014 21:42
ślicznie Ci wyszło:)
IKrakowianka 24.09.2014 21:38
super ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak