Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kremem czekoladowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 125 g
cukier 125 g
krem czekoladowy 150 g
mąka 125 g
jajko 5 sztuk
orzechy włoskie mielone 125 g
kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 4 łyżki

polewa

woda 3 łyżki
cukier 5 łyżek
kakao 4 łyżki
masło 125 g
orzechy włoskie mielone 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kremem czekoladowym

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy krem czekoladowy i żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a potem orzechy i mleko. Dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Formę wytłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, potem zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczmy jeszcze 40 min. Po 15 minutach wytrząsamy z formy i studzimy.

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia,dodajemy kakao i mieszamy, gdy lekko przestygnie polewamy babkę. Obsypujemy startymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak