Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane grzybki leśne

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

grzyby leśne 500 g

Zalewa

woda 2 szklanki
ocet 1/4 szklanki
cukier 1 szklank
sól 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Gorczyca biała cała Prymat 10 ziaren
cebula 1 szt

Porada

Grzyby możemy przygotować dzień wcześniej. Ostudzone przechowujemy w lodówce. Następnego dnia przygotowujemy zalewę i pasteryzujemy.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane grzybki leśne

Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotowujemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 17:55
Też tak robię.
Wacław 25.09.2014 12:29
pyszne na przekąskę :-)
Izabela77 24.09.2014 16:44
pyszne grzybki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak