Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z morelami i bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
cukier 150 g
mąka 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 50 g
mleko 7 łyżki
sól szczypta
morele 0,5 kg
cukier puder 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z morelami i bezą

Oddzielić żółtka od białek.


Żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując powoli cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i dodać razem z mlekiem i mąką do żółtek. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować masłem). Ciasto rozsmarować na blasze i piec 15 minut.


W tym czasie umyć morele, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując powoli cukier. Do piany dodać owoce.


Piekarnik przestawić na 150 st. C. Pianę z owocami rozsmarować na cieście i zapiekać w piekarniku 20 minut. Ostudzić i podzielić na kawałki (mi wyszły 32). Podawać świeże na stół :]

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 18.01.2013 21:23
mniam mniam:)
marenka 02.10.2010 14:47
Pyszny deserek, w sam raz do kawki;-)
Katarzyna/kate1980 08.08.2010 09:15
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak