Ciasto z morelami i bezą

Ciasto z morelami i bezą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • cukier

    150 g
  • mąka

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masło

    50 g
  • mleko

    7 łyżki
  • sól

    szczypta
  • morele

    0,5 kg
  • cukier puder

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek.


Żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując powoli cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i dodać razem z mlekiem i mąką do żółtek. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować masłem). Ciasto rozsmarować na blasze i piec 15 minut.


W tym czasie umyć morele, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując powoli cukier. Do piany dodać owoce.


Piekarnik przestawić na 150 st. C. Pianę z owocami rozsmarować na cieście i zapiekać w piekarniku 20 minut. Ostudzić i podzielić na kawałki (mi wyszły 32). Podawać świeże na stół :]

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

18.01.2013 21:23
mniam mniam:)

marenka

02.10.2010 14:47
Pyszny deserek, w sam raz do kawki;-)

Katarzyna/kate1980

08.08.2010 09:15
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat