Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsiki

mięso mielone wieprzowe 20 dkg
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz 1 do smaku
majeranek 1 łyżeczka
kaszka 2 łyzki
woda 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżki
koperek 3 gałązki

gulasz

dynia 1/2 sztuki dyni piżmowej
bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
czubrica zielona 1 łyżeczka
sól i pieprz 1 do smaku
pomidory 3 sztuki
sos pomidorowy 4 łyżki
bazylia świeża 1 do smaku
olej rzepakowy 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami

Kroki postępowania

1

Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na oleju na patelni głębokiej. Dodaje pokrojone papryki czerwoną i zieloną.
Krok 1 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
2
Cukinię kroję w kostkę
Krok 2 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
3
Dynie obieram i kroję w kostkę
Krok 3 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
4
Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 20 minut. Płuczę pod zimną wodą i kroję w kostkę. Do papryki dodaję dynię , bakłażana i cukinię. Duszę na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 4 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
5
Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję. Dodaję do warzyw i dalej duszę około 10 minut. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam czubrycą, solą, bazylią.
Krok 5 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto
6
Mięsko przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, majeranek, sól, pieprz, kaszkę mannę i wodę oraz pokrojony koperek. Wyrabiam mięso i formuję małe kuleczki. Obtaczam je w wymieszanej mące pszennej z kartoflanką. Mąka powodu że klopsiki będą zwarte podczas gotowania. Wrzucam je do garnka z wrzącą wodą i od zagotowania się gotuje około cztery minuty.
Leczo podaję z klopsikami.
Krok 6 - Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.01.2017 16:49
pyszny obiad
ben-ka 26.11.2016 09:37
Wygląda bardzo smacznie.
Grazyna0211 15.11.2015 17:55
smacznie i kolorowo
atort111
atort111 07.11.2015 23:28
gulasz mniam
Dorota37 25.09.2014 09:46
super bardzo apetyczne
ONY_za_kare 24.09.2014 13:07
ale pyszności
Kejti 22.09.2014 15:15
Pysznie wygląda :-)
Ania321 22.09.2014 14:11
bardzo apetyczny :)
Joannasz3190 22.09.2014 13:51
Pyszności :)
IlonaAlbertos 22.09.2014 13:21
Świetny gulasz.
IwonaDD 22.09.2014 13:03
ale piękny, można jeść oczami!
gosia56 22.09.2014 12:34
to ja poproszę porcyjkę;)
wyattearp 22.09.2014 11:58
pysznie i kolorowo to u ciebie lubię
Mniam 22.09.2014 11:45
Smaczny i kolorowy obiad. Zjadłabym z chęcią, bo bardzo lubię wszystkie warzywa jakie dodałaś :)
Ola1984 22.09.2014 11:36
Świetny pomysł z wykorzystaniem królowej jesieni ;)
Konczi 22.09.2014 10:56
świetnie wygląda :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak