Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski i sosik grzybowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kluski

mleko 0,5 szklanki
drożdże świeże 20 g
cukier 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 250 g
jajko 1 szt
sól

Sos pieczarkowy

pieczarki 250 g
śmietana 18 proc 150 g
mąka 3 łyżki
cebula 1 szt
masło 40 g
woda 1,5 szklanki
Bulion grzybowy 1 kostka
natka pietruszki 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski i sosik grzybowy

Mleko podgrzewamy, przelewamy do miski dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, uformować z ciasta wałek a następnie, odrywać kawałki ciasta i formować okrągłe bułeczki. Górną i dolną przystawkę parowaru lekko natłuścić olejem i układać na nich bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 10 minut. Bułeczki gotować na parze około 20 minut.
Sos pieczarkowy
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i masło. Dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać wodę i przyprawy, gotować 20 minut. Po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekaną natkę. Zagotować.
Kluski wyłożyć na talerz i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 25.09.2014 11:25
pyszne danie, chętnie bym zjadł!
Janina 22.09.2014 23:35
Ale Ci urosły;)
pestka 22.09.2014 09:31
smaczny obiad
Ewelina1991 22.09.2014 08:45
smakowite!!
zabcia117 22.09.2014 06:52
Kocham takie :)
halinah 21.09.2014 22:44
zjadło by się taki sos :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak