Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 150 g
pieczarki 200 g
kurki 150 g
marchew 2 szt
ciasto francuskie 1 opakowanie
białko do posmarowania
cebula 1/2 szt
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
masło do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami

Kroki postępowania

1
Z gazety o wymiarach 20x30 cm formujemy rulon na kształt rurki. Sklejamy taśmą.
Krok 1 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
2
Owijamy dokładnie folią aluminiową. Smarujemy masłem.

Krok 2 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
3
Rozwijamy ciasto francuskie. Wzdłuż szerszej części wycinamy 2 cm paski.

Krok 3 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
4
Owijamy przygotowane duże rurki. Smarujemy białkiem. Ciasto pieczemy w 200*C przez 17 minut. Gorące zdejmujemy z rurki.
Krok 4 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
6
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ryż wraz z marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 5 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
7
Cebule kroimy w drobna kosteczkę.
Krok 6 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
8
Kurki dokładnie czyścimy. Pieczarki kroimy w kosteczkę. Grzyby z cebulką smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Grzyby mieszamy z ryżem i marchewką. Farszem napełniamy upieczone rurki. Z podanych składników wychodzą 4 rurki.
Krok 7 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 13.11.2014 11:21
nigdy nie słyszałam o wytrawnych rurkach - zawsze jadłam z kremem :-)
Margo1 10.10.2014 09:27
ciekawy przepis
gosia56 27.09.2014 14:18
pomysł super;)
VioletoweKucharzenie 22.09.2014 15:12
dziękuję za miłe komentarze:-)
Magula 22.09.2014 10:46
Ciekawe nadzienie
Aleksandra/Olcia 22.09.2014 09:20
fajny sposób na rurki
joanna30 22.09.2014 09:01
Świetny pomysł z tymi rurkami :)
Renataj 22.09.2014 08:31
Rewelacyjny pomysł- zarówno na danie jak i na rurki kiedy nie mamy formy.
engie23 22.09.2014 08:15
super przepis
Krystyna32 22.09.2014 07:26
apetyczne
IZABELA29 22.09.2014 06:50
fajna przekąska
pajbek 22.09.2014 01:22
Super rureczki :-)
Iwusia 21.09.2014 23:51
smaczne są takie rureczki
patryska76 21.09.2014 22:50
interesujący przepis ;)
halinah 21.09.2014 22:44
wyglądają smakowicie
RenataZ-et 21.09.2014 22:10
super pomysł
monikalangier 21.09.2014 20:50
Ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak