Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 7 sztuka
mąka pszenna 1 szklana
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
sól 1 szczypta

masa

śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 8 łyżek

poncz

herbata 1,5 szklanki
cytryna 1/2 sztuki
cukier 4 łyżeczki

Porada

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej - będzie się lepiej kroił. Serek mascarpone rozgniatamy najpierw widelcem - lepiej połączy się ze śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru aż do jego wyczerpania. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po trochu roztrzepane żółtka. W tym momencie dziękujemy mikserowi za współpracę. Dodajemy po trochu mąki i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką tak by nie zniszczyć struktury ubitej piany. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zaś bok tortownicy zostawiamy bez smarowania jakimkolwiek tłuszczem i wysypywania bułką tartą lub mąką. Masę delikatnie przekładamy do formy.
Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy około 35-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i z tortownicą rzucamy z wysokości 50 cm na blat. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, bok odcinamy nożykiem i wyjmujemy biszkopt.

Następnie dzielimy biszkopt na 3 blaty, mi pomógł w tym nóż strunowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak