Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

4.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

kapusta biała 1 główka
szynka wieprzowa 0,5 kilograma
łopatka wieprzowa 0,5 kilograma
cebula 2 sztuki
ryż 10 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
bulion drobiowy 700 mililitrów

Sos pomidorowy:

pomidory krojone z puszki 1 puszka
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
oliwa 2 łyżki
ocet winny 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Bulion

bulion warzywny ok. 1-1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

Kroki postępowania

1

Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć na sicie.

Krok 1 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
2

Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą.

Krok 2 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
3

Dodać ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek.

Krok 3 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
4

Mięso rozłożyć na liściach kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika.

Krok 4 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
5
Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę.
Krok 5 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
6

Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły się gołąbki i trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blenderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować.

Krok 6 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto
7
Sosem zalać gorące gołąbki.
Krok 7 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sandra 10.01.2024 14:55
Czy zamiast śmietany mogę dać jogurt naturalny
Doradca Smaku 18.01.2024 16:26
Można spróbować dodać jogurt naturalny, nie powinno to zepsuć dania.
xjustynka89x 22.09.2014 20:38
moje ulubione danie :)
wyattearp 21.09.2014 16:56
nie ma jak tradycja
Megg 21.09.2014 15:40
uwielbiam tradycyjne gołąbki
asiczekz 21.09.2014 15:30
gołąbki uwielbiam jeść, ale nie lubię ich robić :) Twoje wyglądają pysznie !
gosia561 21.09.2014 15:02
tradycyjnie smakowite
w mojej kuchni 21.09.2014 15:00
pyszne są takie tradycyjne,
Rysia 21.09.2014 14:14
Lubię właśnie takie tradycyjne.
Janina 21.09.2014 14:01
Moje ulubione danie
IlonaAlbertos 21.09.2014 13:49
Bardzo lubię takie gołąbki.
monika141 21.09.2014 13:31
Pyszne danie ,uwielbiam je
IwonaDD 21.09.2014 13:29
pyszna klasyka!
malaczarna23 21.09.2014 13:21
Uwielbiam golabki, musze zrobic:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak