Łosoś z Buniową carbonarą na ryżowym Tagliatelle :

Łosoś z Buniową carbonarą na ryżowym Tagliatelle :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 pęczka pokrojonego koperku,1/2 pęczka natki pietruszki ,sok z 2 cytryn,1 łyżka miodu

  • bekon

    5 dag
  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • łosoś filet

    5 szt.
  • śmietana 18-procentowa

    200 ml
  • żółtka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę zalać mieszaniną soku z cytryny, miodu i 3 łyżek oleju i zostawić w lodówce na kilka godzin ( w tym czasie przewrócić łososia tak by dobrze się zmacerował ).Odsączyć . Osuszyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano dodając w ostatniej fazie smażenia masło ( 1 łyżkę ).
Osobno zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową i wrzucić do niej makaron .Ogrzewać 3 minuty. Zgasić gaz , przykryć garnek i zostawić na 10 minut. Odcedzić .W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć na nim koper , Natkę bardzo drobno usiekać albo zmiksować w malakserze i wrzucić na masło. Dodać makaron i wymieszać tak by pokrył się masłem , koprem i natką .
W garnku o grubym dnie usmażyć na rumiano pokrojony w paseczki bekon lub wędzonkę ( użyłam szynki długo dojrzewającej typu Serano ) . Dodać roztarty czosnek .Zalać śmietanką zmieszaną z żółtkami. Wsypać ser i chwilę ogrzewać by się rozpuścił. Doprawić .
Podawać układając łososia na warstwie makaronu , delikatnie polewać sosem. Resztę sosu podać osobno .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

09.01.2012 21:23
super

annagebalska

22.03.2011 09:38
pycha

Babciagramolka

07.08.2010 17:55
Przepraszam- omyłkowo dodałam przepis drugi raz proszę o usunięcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat