Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jarzębiną i śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 40 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 20 dag
cukier waniliowy
jajko 3 szt
masło 20 dag

Wierzch

dżem 25 dag
śliwki węgierki 50 dag

Kruszonka

mąka 5 łyżek
cukier 3 łyżki
masło 2 łyżki

Lukier cytrynowy

cukier puder
sok z cytryny
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jarzębiną i śliwkami

Kroki postępowania

1
Składniki ciasta zagnieść używając siekacza
Krok 1 - Placek z jarzębiną i śliwkami foto
2
i odłożyć do lodówki na 1h.
Krok 2 - Placek z jarzębiną i śliwkami foto
3
Ciasto wywałkować i wyłożyć blaszkę 38x32cm lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe. My lubimy niskie.
Ciasto posmarować dżemem, ja akurat zrobiłem z jarzębiny i tutaj wykorzystałem, bo pasuje.
Krok 3 - Placek z jarzębiną i śliwkami foto
4
Ułożyć połówki śliwek
Krok 4 - Placek z jarzębiną i śliwkami foto
5
i posypać kruszonką, zagniecioną z podanych składników.
Krok 5 - Placek z jarzębiną i śliwkami foto
6
Piec w temp.180 stop.około 35-40 minut.
Krok 6 - Placek z jarzębiną i śliwkami foto
7
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i ewentualnie kropli wody gorącej i polać nim placek.
Krok 7 - Placek z jarzębiną i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 06.06.2015 14:56
świetny placek:)
stef 20.09.2014 18:34
Fajne śliwkowe.
gosia56 20.09.2014 11:00
To ja poproszę kawałeczek do kawki którą własnie pję;)
Gabi44 20.09.2014 10:45
Lubię takie placki ze śliwkami i właśnie niskie, bo dominują owoce.
mysza75 20.09.2014 10:24
jakie pyszny placuszek i fajny dżemik dodaleś
Renata9 20.09.2014 08:54
wow, ale przepyszne ciasto
Konczi 20.09.2014 08:37
wygląda ciekawie
monikalangier 20.09.2014 08:37
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak