Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka włoskie z mascarpone

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SUCHE

mąka tortowa 300 g
Soda oczyszczona Prymat płaska łyżeczka
sól duża szczypta
cukier waniliowy 1 op.
cukier kryształ 120 g

MOKRE

serek mascarpone 350 g
jajko 2
olej roślinny 80 ml
mleko 2% 1/2 szkl.
miód płynny 1 łyżka

Porada

Można dodać do ciasta odrobinkę startej skórki z cytryny lub pomarańczy, co znacznie wzbogaci smak ciasteczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka włoskie z mascarpone

Kroki postępowania

1
Połączyć i wymieszać wszystkie suche składniki.
Krok 1 - Ciasteczka włoskie z mascarpone foto
2
Osobno połączyć i zmiksować mokre składniki.
Krok 2 - Ciasteczka włoskie z mascarpone foto
3
Mokre dokładnie zmiksować i wlać do suchych.
Krok 3 - Ciasteczka włoskie z mascarpone foto
4
Zmiksować wszystko jak najszybciej - dosłownie kilka obrotów mikserem i trwa nie dłużej, niż 10 sekund.
Można też wymieszać składniki łyżką .
Krok 4 - Ciasteczka włoskie z mascarpone foto
5
Ciastem napełnić papierowe papilotki lub silikonowe foremki.

Najlepiej skorzystać z klasycznych okrągłych silikonowych foremek lub papilotek, które trzeba umieścić w blaszce do muffinek - ja skorzystałam z papierowych podłużnych i niestety rozpłynęły się w czasie pieczenia.
Krok 5 - Ciasteczka włoskie z mascarpone foto
6
Piec w temp. 160*C przez 25-30 minut w zależności od wielkości foremek.
Krok 6 - Ciasteczka włoskie z mascarpone foto
7
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać stopioną czekoladą deserową.
Najlepsze są jeszcze ciepłe :)
Krok 7 - Ciasteczka włoskie z mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.10.2014 18:24
jakie fajne ciasteczka :)
Wafelek2601 22.09.2014 11:05
pyszne ciasto
Kejti 21.09.2014 10:21
Pięknie się prezentują Twoje ciasteczka :-)
Habibi 20.09.2014 11:51
Dzisiaj je dojadamy i przyznam, że na drugi dzień też są niezłe ;) A co najważniejsze, że po zupełnym ostygnięciu dużo łatwiej oderwać papilotki, niż zaraz po upieczeniu :)
MagdaXXX 19.09.2014 20:06
mniam fajny przepis
Ania84 19.09.2014 18:03
fajniutkie ciasteczka
Sylwia26 19.09.2014 17:14
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak