Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1/2 kg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
margaryna 4 łyżki
olej 1 łyżka
grzyby leśne 15 dag
mleko 3,2% 250 ml
oscypek 5 dag
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie rumienimy z obydwu stron na rozgrzanych dwóch łyżkach margaryny wymieszanej z olejem.
Krok 1 - Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami foto
2
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Z patelni ściągamy mięso i na pozostałym na niej tłuszczu smażymy leśne grzyby, przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami foto
3
W rondelku przygotowujemy zasmażkę. W tym celu rozpuszczamy pozostałą margarynę i dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy, uważając aby nie przypalić.
Krok 3 - Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami foto
4
Przygotowaną zasmażkę rozprowadzamy wcześniej zagotowanym mlekiem i mieszamy cały czas trzymając na wolnym ogniu aby nie zrobiły się grudki i sos zgęstniał.
Krok 4 - Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami foto
5
Do gotowego sosu beszamelowego dodajemy wcześniej podsmażone na tłuszczu grzyby leśne razem z zawartością patelni i mieszamy.Sos powinien nabrać lekko brązowej barwy.
Krok 5 - Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami foto
6
Następnie dodajemy oscypka startego na tarce o dużych oczkach ( 2 łyżki startego sera zostawiamy) i mieszamy. Jeśli mamy problem z oscypkiem możemy użyć innego wędzonego sera. Próbujemy sos i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i mielonym czarnym pieprzem.
Krok 6 - Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami foto
7
W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone mięso, polewamy sosem beszamelowym z dodatkami i posypujemy pozostawionym startym serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na kilkanaście minut, w zasadzie do momentu aż ser się ładnie rozpuści. Podajemy z np. ugotowanym ryżem.
Krok 7 - Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 19.09.2014 15:45
idealna na sezon grzybowy
Adamorek 19.09.2014 13:43
doskonały sposób na pierś
Futka 19.09.2014 13:00
Przepysznie i aromatycznie - wspaniałe danie:)
IlonaAlbertos 19.09.2014 11:58
Zasmakowałoby mi to danie.
Mniam 19.09.2014 11:30
Mięso na czasie :) w takim sosiku z grzybkami leśnymi to bym z chęcią zjadła :)
IwonaDD 19.09.2014 11:13
wyborne danie
Czyki 19.09.2014 11:06
Bardzo pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak