Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuszki pełnoziarniste

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 250 g
mąka pszenna typ 650 250 g
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
masło 3 łyżki
drożdże świeże 30 g
cukier brązowy 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
szczypiorek
sos

Porada

Do pampuszków użyłam sosu mięsno - warzywnego, który został z poprzedniego dnia, ale świetnie sprawdzi się także sos czosnkowy lub inny ulubiony.

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuszki pełnoziarniste

1. Na początku przygotowujemy zaczyn.

W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy 0,5 łyżeczki cukru brązowego oraz dodajemy płaską łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut.

W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.

2. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.

3. Po tym czasie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Następnie pampuszki przekładamy na sito lub parujemy w specjalnym naczyniu przez 10 minut pod przykryciem.

Pampuszki polewamy sosem i posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Życzę smacznego!

* Z podanych proporcji wyszło mi 11 pampuszków. Te, które zostały zjedliśmy na kolację w formie pieczywa z serkiem, pomidorkiem i sałatą ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.09.2014 12:34
pyszne danie
Jadwiga/Jaga85 18.09.2014 15:48
bardzo fajny pomysł
norweska20 18.09.2014 12:57
smakowite :)
jasiek 18.09.2014 12:26
ciekawe i zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak