Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna z kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1000 gram
wątróbka drobiowa 50 gram
bułka czerstwa 50 gram
mleko 100 gram
masło 30 gram
natka pietruszki 50 gram
koperek 10 gram
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z kurczaka

Oddzielić skórę od mięsa i przeprowadzić rozbiór tuszki. Ugotować wywar na bazie zwrotów poprodukcyjnych. Namoczyć bułkę w mleku, lekko odcisnąć. Posiekać pietruszkę i koperek. Mięso zemleć z
bułką, dwukrotnie. Wyrobić mięsną masę, dodać koper i pietruszkę. Dosmaczyć ją solą i pieprzem. Sparzyć wątróbkę i pokroić ją w kostkę a następnie połączyć z masą. Na ściereczce kuchennej rozłożyć zdjętą z kury skórę, nadać jej kształt prostokąta i ułożyć wałek z masy mielonej. Owinąć mięsny wałek skórą, całość zawinąć w ścierkę, końce
zawiązać sznurkiem. Włożyć do wrzącego wywaru i gotować 1,5 h. Ściereczkę kuchenną można zastąpić folią do żywności (ale nie aluminiową!). Ostudzić w wywarze, wyporcjować, ułożyć na półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak