Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka dyniowe w sosie grzybowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

dynia 1 szt, ok 1,5 kg
mąka pszenna 300-400 g
ziemniaki 0,8 kg
grzyby leśne kilkanaście
śmietana 300-400 ml
natka pietruszki

Przyprawy

sól
pieprz
białe wino
lubczyk świeży
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku, dodać grzyby a po chwili około 100ml białego wina. Zredukować wino i dolać 300-400 ml wody po grzybach. Dusić przez około 20 minut, doprawić. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekaną świeżą pietruszkę.
Krok 1 - Kopytka dyniowe w sosie grzybowym foto
2
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski do ostygnięcia
Krok 2 - Kopytka dyniowe w sosie grzybowym foto
3
Ziemniaki i dynię zmielić lub dokładnie rozgnieść, dodać mąkę i ugnieść ciasto.
Uformować wałek i pokroić na kopytka.Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.Kopytka polać sosem grzybowym i posypać pozostałą częścią posiekanej świeżej pietruszki.
Krok 3 - Kopytka dyniowe w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.12.2014 13:43
to musi byc pyszne danie
Magula 17.09.2014 11:05
Ciekawa propozycja obiadowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak