Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

bakłażan 2 szt
mięso mielone 400 g
cebula 1 szt
pomidory 3 szt
kasza 1 garść bulgur

Przyprawey

czosnek 2-3 szt
zioła ulubione
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Bakłażany umyć i pokroić na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur.
Krok 1 - Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym foto
2
Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku.
Krok 2 - Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym foto
3
Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 22.02.2016 21:54
Cudowne połączenie smaków
cris04 17.09.2014 14:37
Bardzo lubię nadziewane bakłażany, z kaszą nie próbowałam...
olkaaa 17.09.2014 10:04
bardzo fajny
pajbek 16.09.2014 20:45
To lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak