Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec figowy.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

figi 8 szt
maliny świeże 8 szt
galaretka cytrynowa 3 szt
mleko skondensowane niesłodzone 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec figowy.

Kroki postępowania

1
Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 ilości wody niż podano w przepisie i pozostawić do lekkiego stężenia.
Krok 1 - Wieniec figowy. foto
2
Figi naciąć na krzyż, ale nie do samej podstawy.
Krok 2 - Wieniec figowy. foto
3
. Rozchylić i do środka włożyć malinę.
Krok 3 - Wieniec figowy. foto
4
Figi ułożyć na dnie formy z kominkiem spodem do góry.Zalać tężejącą galaretką. Powinna sięgać tak do połowy fig. Wstawić do lodówki, aby dobrze stężała.
Krok 4 - Wieniec figowy. foto
5
Rozpuścić trzecią galaretkę i do lekko ściętej dodawać stopniowo mleko skondensowane i miksować do uzyskania pianki. Ja używam mleczko do kawy.
Krok 5 - Wieniec figowy. foto
6
Piankę wylać na figi w galaretce. Wstawić do lodówki
Krok 6 - Wieniec figowy. foto
7
Całkowicie stężały deser wyjąć z formy tak, aby góra była na paterze, a figi w galaretce na wierzchu.
Krok 7 - Wieniec figowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 16.09.2014 14:31
Ładny i smaczny deser.
gosia56 16.09.2014 14:13
Super to ja poproszę jedną figę bo jeszcze świeżej nie jadłam tylko suszoną chyba czas to zmienić;)
Renataj 16.09.2014 13:58
Prawdziwa dekoracja stołu.
Gracer 16.09.2014 13:27
wygląda zjawiskowo
wwwiolka 16.09.2014 11:44
Wspaniale wygląda!
wyattearp 16.09.2014 11:17
ale pięknie wygląda
Futka 16.09.2014 11:14
Wspaniały! Prezentuje się niezwykle apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak