Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory marynowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 1,5 kg
woda 700 ml
ocet 3/4 szklankki
ziele angielskie 8 ziarenek
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
cebula 2 szt.
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory marynowane

Cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Czosnek obieramy z łupinki.
Do czystego słoika na dno wrzucamy kilka piórek i ząbek czosnku.
Pomidory myjemy i nacinamy lekko jak do sparzenia. układamy w słoiku - nie bardzo ciasno. W połowie zapełnionego słoika dodajemy znów cebulę. Następnie kolejną warstwę pokrojonych pomidorów i tak postępujemy do końca słoika. Na wierzchu powinny być piórka cebuli oraz druga połowa ząbka czosnku.
Zalewa: Wszystkie składniki: wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, pierz zagotowujemy w garnku . Zalewą zalewamy słoiki i szczelnie je zamykamy.
Słoik odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Słoiki które się rozszczelniły trzeba zalać jeszcze raz i zamknąć nową zakrętką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 16.09.2014 08:25
pyszne pomidorki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak