Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bananowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 0,75 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
olej 2 łyżka
woda 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

na masę bananową

margaryna 250 g
woda 250 ml
banan 6 sztuk
galaretka cytrynowa 4 opakowania
cytryna 1 sztuka

ostatnia warstwa

galaretka cytrynowa 2 opakowania
banan 2 sztuki
cytryna 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: bananowiec

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

Żółtka łączymy z octem, olejem i wodą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i kawę przesiewamy.

Do białek dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wytłuszczoną blachę do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Następnie schładzamy.

Margarynę rozpuszczamy z wodą, gdy się zagotuje dodajemy 4 galaretki i dokładnie mieszamy. Lekko schładzamy, w tym samym czasie miksujemy banany z sokiem cytrynowym.

Zmiksowane banany dodajemy do przestudzonej margaryny z galaretkami.Przez chwilę miksujemy, następnie wylewamy na biszkopt. Zostawiamy do schłodzenia.

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l wody. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, układany na masie cytrynowo-bananowej, zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 09.09.2015 00:05
chętnie bym zjadła
Jagódka77 13.06.2015 18:55
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak