Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z masą budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 5 szt
margaryna 0,5 kost
woda 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

KREM

mleko 3,4 l
masło 250 g
budyń śmietankowy 2 opak
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z masą budyniową

CIASTO do garnka wlać wodę, zagotować. Następnie dodać masło, gotując doprowadzić do rozpuszczenia się masła. Na wrzątek wsypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mieszając dobrze rozcierać, aż ciasto będzie szkliste. Wystudzić masę, dodawać po jednym jajku, ucierając mikserem. Dwie jednakowe blaszki wysmarować tłuszczem, ciasto podzielić na 2 porcje, rozsmarować każdą część ciasta na blasze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 190 °C. KREM BUDYNIOWY odlać 1 szkl mleka, dodać budynie dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Masę budyniową ostudzić. Masło przełożyć do miski, utrzeć. Dodawać do masła cały czas ucierając po łyżce zimnego budyniu, utrzeć na krem. Wyłożyć krem budyniowy na pierwszą część ciasta, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć , odstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak