Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z mirabelek

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 2 kg
cukier 2 łyżki na słoik
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z mirabelek

Kroki postępowania

1
Mirabelki dokładnie myjemy i odstawiamy do odcieknięcia. Do wyparzonych słoików wkładamy mirabelki, wsypujemy po 2 czubate łyżki cukru i kilka kropel soku z cytryny.
Krok 1 - Kompot z mirabelek foto
2
Zalewamy zimną wodą i szczelnie zakręcamy. Kompoty pasteryzujemy przez około 5- 8 minut w garnku z wodą tak, żeby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości.
Krok 2 - Kompot z mirabelek foto
3
Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Krok 3 - Kompot z mirabelek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 15.09.2014 17:33
Uwielbiam!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak