Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i budyniem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
sól 2 szczypty
margaryna 15 dag
jaja 2 sztuki
śmietana 18 proc
cukier 1/4 szklanki

Budyń

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 500 ml
cukier do smaku

Dodatkowo

śliwki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i zimne masło. Wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy cukier, jajka i śmietanę w miarę potrzeby. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki. Około 1/3 ciasta zostawiamy na paski na górę ciasta.
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
2
Budynie rozpuszczamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem( do smaku), następnie dodajemy rozpuszczony budyń i gotujemy. Gorący budyń wykładamy na ciasto. .
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
3
Na budyniu układamy połówki śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy je na śliwkach. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 15.09.2014 21:25
To ciasto w sam raz dla mnie, całe! ;))))
Pyszota 15.09.2014 14:55
świetne ciacho
bietka 15.09.2014 13:15
pyszne ciacho :)
Sylwia26 15.09.2014 12:53
ślinka leci
Marta Ryżek-Kalkowska 15.09.2014 12:06
pysznie tutaj :)
mirosława4 15.09.2014 10:34
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak