Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Leon

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 15 dag
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
cukier kryształ 10 dag

Biszkopt

jajko 4 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa

mleko 2% 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 25 dag
cukier puder 15 dag

Krem z jabłek

jabłka antonówki 1 kg
cukier kryształ 1 szklanka
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie

Polewa

Czekolada tabliczka 1 opakowanie
mleko 2% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Leon

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe:

Wszystkie składniki: mąka, margaryna, proszek do pieczenia, miód, soda, śmietana, cukier, jajko wymieszać i zarobić ciasto.
Krok 1 - Ciasto Leon foto
2
Ciasto miodowe podzielić na 2 części. Piec 15 minut w 180 stopniach C. ( do suchego patyczka)
Krok 2 - Ciasto Leon foto
3
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Dokładnie wymieszać składniki.
Krok 3 - Ciasto Leon foto
4
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temperaturze 160 st.C. przez 15-20 minut.
Krok 4 - Ciasto Leon foto
5
Budyń:
Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać ostudzony budyń.
Krem podzielić na 4 części.
Krok 5 - Ciasto Leon foto
6
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tartce. Jabłka gotować do miękkości z cukrem. Po ostudzeniu jabłka podzielić na 2 części.
Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Do jabłek dodać galaretki i odstawić do lodówki.
Krok 6 - Ciasto Leon foto
7
Przełożenie ciastka:
Placek miodowy- krem budyniowy-jabłka w galaretce pomarańczowej-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-jabłka w galaretce wiśniowej-krem budyniowy-placek miodowy
Krok 7 - Ciasto Leon foto
8
Na koniec polewa:
Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Polewamy po ciastku.
Krok 8 - Ciasto Leon foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 06.03.2015 10:15
mniam pyszne ciasto
gacopierz23 10.02.2015 23:50
ciasto polecam i nazwa ciekawa
Michał2 04.01.2015 22:12
smaczne ciacho, ładnie wygląda;)
Ela15 31.12.2014 20:18
świetne ciasto
Jagódka77 25.11.2014 19:38
fajne ciasto
Ola1young 15.09.2014 18:17
pyszny ten Leon :)
Lis 15.09.2014 16:38
Bardzo smakowicie się zapowiada:)
jola91 15.09.2014 15:23
Mmm... Poproszę kawałeczek :)
fotoviderek 15.09.2014 15:11
Świetne ciacho :)
Kuchenka 15.09.2014 14:40
fajne ciacho :)
molanka 15.09.2014 12:26
wygląda apetycznie
Pietruszka 15.09.2014 12:03
fajne ciacho
agnieszka214 15.09.2014 10:36
takie ciacha sa pycha
mirosława4 15.09.2014 10:34
ciekawa nazwa tego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak