Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany seler

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler 2 kg
ocet 1,5 szklanki
cebula 3 sztuki
woda 7 szklanek
cukier 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 6 ziaren
sól 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany seler

Kroki postępowania

1
Z octu, wody, cukru, 2 łyżeczek soli, liści laurowych i ziela angielskiego robię zalewę, którą następnie gotuję przez 4 minuty. Zalewę odcedzam.
Krok 1 - Marynowany seler  foto
2
Seler obieram, po czym ścieram go na tarce i obgotowuję wraz z pokrojoną w piórka cebulą w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.
Krok 2 - Marynowany seler  foto
3
Następnie odcedzam seler, przekładam do szklanego naczynia i zalewam przygotowaną zalewą. Całość pozostawiam na godzinę.
Krok 3 - Marynowany seler  foto
4
Po upływie 60 minut seler nakładam do słoików, zakręcam je, po czym pasteryzuję.
Krok 4 - Marynowany seler  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 15.09.2014 19:24
dzięki za przepis, domowe zawsze lepiej smakuje :)
Mniam 15.09.2014 11:36
Nigdy nie marynowałam selera, ale narobiłaś mi ochoty :) później można wykorzystać do sałatki.
Wiesława1 15.09.2014 07:35
pyszny taki seler do sałatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak