Placek z sosem węgierskim - danie jarskie

Placek z sosem węgierskim - danie jarskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • pieczarki

    20 dkg
  • papryka czerwona

  • papryka zielona

  • cebula biała

  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • liść laurowy

  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • majeranek Prymat

  • ziele angielskie

  • przecier pomidorowy

    2 łyzki

Placki

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1 szt.
  • jajko

  • mąka

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
Czosnek i podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, dodać karmelizowaną cebule, osobno usmażyć pieczarki z papryką i dorzucić do reszty. Do całości wlać bulion warzywny i przyprawić. Gotować ok 1/2 godziny, na końcu dodać przecier i trzymać jeszcze ok 10 min.

Placki:
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (grube oczka). Wodę z ciemniaków odsączyć.
Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, mąkę sól i pieprz.
Masę wlewać łyżką na gorącą patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wwwiolka

14.09.2014 23:21
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat