Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z sosem węgierskim - danie jarskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sos

pieczarki 20 dkg
papryka czerwona
papryka zielona
cebula biała
ząbki czosnku 2 szt.
bulion warzywny 1/2 litra
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
ziele angielskie
przecier pomidorowy 2 łyzki

Placki

ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt.
jajko
mąka 2 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z sosem węgierskim - danie jarskie

Sos:
Czosnek i podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, dodać karmelizowaną cebule, osobno usmażyć pieczarki z papryką i dorzucić do reszty. Do całości wlać bulion warzywny i przyprawić. Gotować ok 1/2 godziny, na końcu dodać przecier i trzymać jeszcze ok 10 min.

Placki:
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (grube oczka). Wodę z ciemniaków odsączyć.
Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, mąkę sól i pieprz.
Masę wlewać łyżką na gorącą patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 14.09.2014 23:21
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak