Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie – Gumiklyjzy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
jajko
sól
masło

Porada

Moje pierwsze kluski śląskie w życiu, może nie wyszły zbyt pięknie, ale za to bardzo smacznie :)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie – Gumiklyjzy

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i studzimy. Zimne przepuścic przez maszynkę lub praskę do miski. Ziemnaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć z powrotem ziemniaki, wbić jajko i dodać sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki , palcem zrobić po środku każdej kluski małe wgłebienia. Wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masełkiem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 15.09.2014 10:20
smaczne kluchy ,dawno takich nie jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak