Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa babka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

margaryna 250 g
jajko 6
cukier 1,5 szkl.
mąka 2 szkl.
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej słonecznikowy 1/2 szkl.
kisiel cytrynowy 2
kisiel wiśniowy 1
kakao 1-2 łyzki
mak 1/2 szkl.
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa babka

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory] do formy .
Krok 1 - Kolorowa babka foto
2
Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC).
Krok 2 - Kolorowa babka foto
3
Wystudzić .
Krok 3 - Kolorowa babka foto
4
Przekroić na połowę.
Krok 4 - Kolorowa babka foto
5
Przełożyć np.śmietaną .[śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę].
Krok 5 - Kolorowa babka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 14.09.2014 20:58
bardzo pomysłowo :)
as28 14.09.2014 20:39
ciasto bajka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak