Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń dyniowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 250ml purre z Hokkaido
mleko 250 ml
laska wanilii 0,5 szt
cukier 3 lyzki
mąka ziemniaczana 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń dyniowy

Do garnka wlać puree z dyni oraz 200 ml mleka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotować.

W pozostałym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną.

Gdy masa mleczno-dyniowa się zagotuje, wlać mleko z mąką, wymieszać dokładnie i na małym ogniu gotować do zgęstnienia.

Budyń nalać do pucharków i podawać na ciepło z herbatnikami (ja tak lubię) lub na zimno z biszkoptami (tak lubi mąż). Jeśli przygotujemy sobie zapas puree i zamrozimy możemy się cieszyć takim budyniem cały rok :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.09.2014 08:08
fajny pomysł :)
wyattearp 15.09.2014 19:45
pysznie wygląda
anemon 14.09.2014 22:16
Nigdy nie robiłam ani nie jadła budyniu z dyni, teraz jest okazja, ,żeby to zmienić i wypróbować Twój przepis.
Mniam 14.09.2014 21:30
Pyszny budyń. Też robiłam taki i na prawdę zaskoczył mnie swoim smakiem.
wyattearp 14.09.2014 14:15
jestem ciekawa smaku
Lis 14.09.2014 14:10
Ciekawe pomysł -muszę spróbować:)
Ola1young 14.09.2014 13:05
nie jadłam takiego,muszę kiedyś spróbować :)
nogawkuchni 14.09.2014 13:00
Bardzo oryginalna i ciekawa propozycja,taki budyń musi być rewelacyjny.
monikalangier 14.09.2014 12:52
Deser idealny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak