Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie leczo z wędliną i bobem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,3 kg - obranej
cebula 2
pomidory 650 g
bób 250 g(ugotowanego i obranego z łupin
wędlina dobrej jakości 300 g
koncentrat pomidorowy 100 g
sól 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie leczo z wędliną i bobem

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, przekładamy do garnka. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Z cukinii wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli i dusimy na małym ogniu po przykryciem około 30 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie do cukinii wrzucamy pomidory i wędlinę i całość dusimy jeszcze 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Kiedy warzywa mamy już podduszone dodajemy koncentrat, przyprawy i bób, mieszamy i całość dusimy jeszcze około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak