Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z pończochy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
cukier 1/2 szkl.
sól 1/2 szkl.
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżki
majeranek 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
czosnek 1 główka
pieprz 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pończochy

Mięso umyć i starannie osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Schab przełożyć do metalowej foremki i włożyć do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynie sporo płynu. Po tym czasie wylać płyn, umyć mięso z cukru, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukać mięso z soli, wytrzeć i obtoczyć dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, pieprzem . Włożyć na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiać na 4 doby. Po tym czasie można wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Schab może sobie wisieć dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 28.12.2015 16:10
Muszę zrobić zapas pończoch :-))
Seba 16.11.2014 22:09
fajny przepis
Klausia 17.09.2014 19:47
ciekawe mięso :)
Ada-Gaba 13.09.2014 22:40
zapowiada się rewelacyjnie , chętnie kiedyś wypróbuję
kuklik 13.09.2014 21:42
takiej wędliny w sklepie nie kupisz
barbara11561 13.09.2014 20:41
też go bardzo lubimy,tylko zawijam go w gazę:)
Christopher 13.09.2014 20:25
Pyszny schabik.Robię podobnie,tylko Żona awanturuje się o pończochy ,więc suszę w siatce.
gibli 13.09.2014 19:05
wygląda rewelacyjnie, pyszności:))
asiczekz 13.09.2014 18:47
Prezentuje się rewelacyjnie
Jadwiga/Jaga85 13.09.2014 18:21
Wygląda rewelacyjnie
Jolanta_P-S 13.09.2014 17:45
Na niektóre dojrzewające wędliny czeka się nawet rok , cóż to jest te kilka dni :)
Wiktoria29 13.09.2014 17:35
wygląda zachęcająco ale odstrasza czas oczekiwania na gotowy produkt
bhb8 13.09.2014 17:33
nazwa brzmi odstraszająco :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak