Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron canneloni 17 sztuk
filet z kurczaka 200 g
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
szpinak świeży 130 g
cukinia 500 g
kukurydza w puszce 40 g
cebula średnia
słonecznik łuskany 5 łyżek
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty 70 g

sos

masło 50 g
mąka pszenna 40 g
mleko 1/2 litra
Gałka muszkatołowa mielona Prymat odrobina
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Cukinię obieramy, również kroimy w kostkę i dodajemy do usmażonej cebuli, dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku i wszystko razem dusimy jeszcze około 4 minuty, również czasem mieszając. Gotowe przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka drobno kroimy, przyprawiamy Kucharkiem, przyprawą do kurczaka i tymiankiem i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażone dodajemy do cukinii. Do farszu dodajemy kukurydzę, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy go solą i pieprzem. Makaron cannelloni napełniamy farszem (najlepiej upychać go łyżeczką) i układamy w dużym naczyniu do zapiekania. Słonecznik prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni.
SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką). Gotowy sos delikatnie przyprawiamy i polewamy nim dokładnie po ułożonym makaronie.
Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach ser żółty, posypujemy prażonym słonecznikiem. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 40 minut (z termoobiegiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak