Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż ugotowany 1 op
szpinak świeży 2 łyżki
natka pietruszki 1,5 łyżki
koperek 1,5 łzyki
jajko 1 szt
mąka pszenna 2 łyzki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia
tymianek
Papryka ostra mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym

Kroki postępowania

1
Wbić jajko do miseczki, dodać sól i dokładnie ubić.
Krok 1 - Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym foto
2
Szpinak, koperek i natkę posiekać.
Krok 2 - Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym foto
3
Torebkę ryżu ugotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ryż przełożyć do miski, dodać posiekany szpinak z natką oraz koperkiem. Przyprawić przyprawami do smaku.
Krok 3 - Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym foto
4
Do masy ryżowej dodajemy mąkę oraz ubite jajko.
Krok 4 - Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym foto
5
Dodać bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym foto
6
Na rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy i smażymy na wolnym ogniu placuszki na złoty kolor z obu stron. Na pierwszą przyrumienioną stronę kładziemy po łyżeczce startego sera żółtego i dalej smażymy, aż nam się ser roztopi.
Smacznego:))
Krok 6 - Ryżowe placuszki ze szpinakiem i serem żółtym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 21.09.2014 09:15
bardzo smacznie wyglądają :)
Futka 14.09.2014 09:08
Świetny pomysł na placuszki :)
Bernadeta1 13.09.2014 18:43
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak