Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże świeże 20 g
mleko 160 ml
masło 90 g
cukier 70 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mleko w proszku 5 łyżeczek
jajko
mąka 330 g
sól 1/2 łyżeczki
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ja wyręczyłam się automatem do chleba, najpierw dodałam płynne składniki.
Krok 1 - Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku foto
2
Potem dodałam sypkie i automat ustawiłam tylko na wyrabianie ciasta.
Krok 2 - Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku foto
3
Przygotować formę, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do formy i odstawić na kolejne pół godziny.
Krok 3 - Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku foto
4
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto wypełni nam formę, wstawić na 30 - 35 minut do piekarnika.
Krok 4 - Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku foto
5
Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem.
Krok 5 - Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 13.09.2014 09:56
fajna babka na śniadanie do mleka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak