Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta kiszona

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 główka
kminek 1 łyżeczka
marchew 1 kg
sól 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta kiszona

Kroki postępowania

1
Główkę kapusty (około 3kg) poszatkuj na małe kawałeczki.
Krok 1 - kapusta kiszona  foto
2
Na tarce o grubych oczkach przetrzyj około 1kg marchwi.
Krok 2 - kapusta kiszona  foto
3
Wymieszaj ze sobą kapustę i marchew.
Krok 3 - kapusta kiszona  foto
4
Dodaj około 1 łyżeczkę kminku oraz sól w proporcji (na 1kg kapusty, 1 łyżkę soli).
Krok 4 - kapusta kiszona  foto
5
Ubij wszystko dokładnie (najlepiej oczywiście gołymi stopami), aby kapusta puściła soki.
Krok 5 - kapusta kiszona  foto
6
Przełóż ubitą kapustę do słoików, oczywiście w słoiku dobrze ubij kapustę. Zakręć o odstaw.
Krok 6 - kapusta kiszona  foto
7
Co 2 dni otwieraj słoik w celu wypuszczenia gazów oraz przebij kapustę do dna patyczkiem do szaszłyków. Po około 14 dniach kapusta będzie gotowa do spożycia
Krok 7 - kapusta kiszona  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.09.2014 11:59
super na zimę
Iwusia 12.09.2014 22:05
fajne na zimę
pajbek 12.09.2014 20:58
Porządne zapasy :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak