Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lutenica wersja z marchewką

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 5 kg
pomidory 5 kg
cebula 70 dkg
czosnek 2 główki
papryka czerwona 5 kg
papryczka chili 2 sztuki
cukier 2 łyżki
sól 1 do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czubrica czerwona 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
marchew 1,5 kg
olej 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lutenica wersja z marchewką

Kroki postępowania

1
Pomidory myję i kroję na pół, przekładam do brytfanny i samże na wolnym ogniu około dwie godziny. Następnie przecieram je przez przecierak do garnka.
Krok 1 - Lutenica wersja z marchewką  foto
2
Paprykę myję i układam na blaszcze
Krok 2 - Lutenica wersja z marchewką  foto
3
Do papryki dodaję bakłażany i wstawiam, do piekarnika. Dokładam czosnek Z tej ilości wyjdą dwie blaszki pełne czyli cały wsad piekarnika. Piekę w temp 180-190 stopni około dwie godziny, jak wkładam do zimnego piekarnika. Warzywa muszą być miękkie, skórka papryki lekko przypalona.
Krok 3 - Lutenica wersja z marchewką  foto
4
Marchewkę obieram i gotuję do miękkości kroję w kostkę
Krok 4 - Lutenica wersja z marchewką  foto
5
Po wyjęciu papryki i bakłażany przekładam do worków foliowych po kilka sztuk do każdego. Zawiązuję i zostawiam do ostygnięcia. Po wyjęciu z worków bardzo łatwo będzie schodzić skórka. Wyjmuję obieram że skóry bakłażany i kroję w kostkę. Paprykę także obieram i pozbawiam nasion. Paprykę płuczę w zimnej wodzie żeby usunąć nasiona które jeszcze zostały. Kroję w kostkę i przekładam do brytfanny razem z bakłażanem.Dodaję chili drobno pokrojone, marchewkę razem z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, kroję drobno i przesmażam na oleju rzepakowym na osobnej patelni. Następie dodaję do reszty warzyw do brytfanny.
Krok 5 - Lutenica wersja z marchewką  foto
6
Dolewam przecier pomidorowy. Robię to stopniowo, w zależności od tego jaką gęstość ma lutenica i kolor. Smażę tak długo aż będzie miała konsystencję gęstego sosu. Około 30-60 minut. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, czubrycą. cukrem. Sos przelewam do słoików, i pasteryzuję 20 minut.
Krok 6 - Lutenica wersja z marchewką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.10.2014 10:41
Pan Bakłażan jest fantastyczny :D
DorotaZ 12.09.2014 17:46
Świetny pomysł, super wygląda i na pewno smakuje:)
wwwiolka 12.09.2014 10:35
Świetnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak