Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ryż

ryż do risotto 1 szklanka
wino białe wytrawne 200 ml
bulion warzywny 500 ml
cebula biała 1 szt
masło klarowane 1 łyżka

Pieczarki

pieczarki 250 gram
masło klarowane 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Dodatkowo

seler naciowy 4 łodygi
ser cheddar 3 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżeczce klarowanego masła,pod koniec smażenia doprawić białym pieprzem i solą do smaku.Na drugiej dużej patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę a następnie dodać ryż i wszystko razem mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się szklisty.
Krok 1 - RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM foto
2
Teraz wlać wino i cały czas mieszając gotować na bardzo małym ogniu.Gdy ryż wchłonie wino dolewać partiami bulion i nadal gotować mieszając.
Krok 2 - RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM foto
3
Po wlaniu na patelnię ostatniej części wywaru dodać uprzednio podsmażone pieczarki i wymieszać.
Krok 3 - RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM foto
4
Następnie dodać pokrojone na centymetrowe kawałki łodygi selera naciowego i nadal mieszając gotować.
Krok 4 - RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM foto
5
Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż dodać trzy łyżki startego sera cheddar,posiekaną natkę pietruszki i masło całość dokładnie wymieszać.Sprawdzić czy ryż jest wystarczająco miękki jeżeli nie to dolać dodatkową porcję bulionu i jeszcze chwilę podgotować cały czas mieszając.Gotowe risotto podawać natychmiast po przygotowaniu.
Krok 5 - RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.10.2014 15:55
lubię takie jedzonko
DorotaZ 12.09.2014 17:50
Ostatnio mam słabość do selera naciowego:) To danie to świetny sposób na jego wykorzystanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak