Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pestkami dyni

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 300 gram
mąka kukurydziana 100 gram
drożdże świeże 50 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jogurt naturalny 300 ml
pestki dyni 130 gram
płatki pszenne 100 gram
olej 2 łyżki
mleko do posmarowania chleba

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pestkami dyni

Najpierw musimy zrobić zaczyn, czyli wlewamy do szklanki odrobinę wody, wkruszamy tam drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
W tym czasie siekamy (np. w blenderze) 100 g pestek z dyni. 30 g zostawiamy na później - do posypania chleba. Jak zaczyn wyrośnie to łączymy wszystko ze sobą: mąki, płatki pszenne, zaczyn, olej, sól i jogurt. Wyrabiamy przez 25 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Potem ponownie krótko wyrabiamy, minutę, może dwie.

Przekładamy do natłuszczonej keksówki, smarujemy ciasto od góry mlekiem i posypujemy pozostałymi pestkami dyni. Odstawiamy na pół godziny. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Upieczony chleb pozostawiamy w formie do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak