Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

cukier 3,4 szkl
mąka 50 dag
żółtka jaj 3 szt
mleko 1 szkl
drożdże 4 dag
cukier waniliowy 1 opak
masło 0,5 kost
tłuszcz do formy

MASA MAKOWA

miód 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
cukier 0,5 szkl
białko jaja kurzego 1 szt
orzechy pokrojone 2 łyżki
mak 1,5 szkl
margaryna 1,4 kost
polewa czekoladowa 1 opak

DEKORACJA

orzechy pokrojone 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowiec

CIASTO Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier i połowę mleka ciepłego, dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrósł dodać mąkę, żółtka jaj, ccukier i cukier waniliowy. Masło podgrzać , dodać do mąki razem z rozczynem. Wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Ciasto musi być elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA Margarynę przełożyć do rondla, rozpuścić. Mak dobrze wypłukać, odcedzić, wsypać do garnka, zalać go 3 szkl wrzącej wody, odstawić do napęcznienia. Gdy mak napęcznieje odcedzić i zemleć dwa razy w maszynce. Do roztopionej margaryny dodać bakalie, miód, cukier i mak, smażyć przez kilka minut. Białko jaj ubić na pianę , dodać do masy, ostudzić. Podwojone ciasto drożdżowe, rozwałkować na prostokąt, nałożyć na ciasto masę makową, dobrze ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do natłuszczonej formy. Piekarnik nagrzać do 50 stop, włożyć formę z ciastem do piekarnika, poczekać aż ciasto wyrośnie i piec 45 minut w 180 stop. Gotowy makowiec polać polewą czekoladową, posypać pokrojonymi orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak