Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kasza jęczmienna 1 szklanka
ziemniaki 2 szt.
pieczarki 8 szt.
rosół z kury Kucharek 2 litry
cebula 2 szt.
czosnek 1 ząbek
olej rzepakowy 2 łyżki
pomidory 3 sztuki, miąższ
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat

Klopsiki

mięso mielone 300 g
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1/2 opakowania
jajko 1 szt.
bułka 1/2 szt., namoczona
cebula 1/2 szt.
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki

Kroki postępowania

1
Opłukaną kaszę wrzucić do wrzącego rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości.
W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy pieczarki następnie dodajemy olej, masło, cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem ziołowym.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
2
Gdy kasza będzie miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
3
Do wywaru z kaszą dodajemy lubczyk i doprawiamy pieprzem ziołowym.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
4
Jeżeli chcemy przygotować krupnik z pulpetami w tym momencie dorzucamy je do zupy.

Sposób przygotowania klopsików:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kulki które gotujemy w zupie.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
5
Pieczarki usmażone dodajemy do garnka z wywarem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto
6
Na koniec gotowania dodajemy miąższ z pomidorów i świeżo siekaną natkę pietruszki.
Gotowy krupnik można podawać opcjonalnie z klopsikami z mięsa mielonego, skrzydełkami kurczaka lub wędzonymi żeberkami.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak