Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze marynowane

5.0
(191)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rydze, to wyjątkowo szlachetne grzyby. Po zamarynowaniu smakują wyśmienicie. Rydze marynowane doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska czy dodatek do mięs i pasztetów.

Składniki:

rydze 30 sztuk
ocet 1/2 szklanki
woda 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
sól 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 1,5 łyżeczki

Porada

Rydze marynowane są idealną zakąską.

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze marynowane

Rydze marynowane to jeden ze sposobów na przyrządzenie tych pysznych i wyjątkowych grzybów. Najpierw grzyby są krótko obgotowywane, a potem zalewane zaprawą octową z cukrem i przyprawami - zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą.

1. Rydze opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, po czym zalać je gorącą wodą i zagotować 5-10 minut w zależności od wielkości grzybów. Odcedzić.

2. Przygotować marynatę gotując wodę z octem, solą, cukrem, pokrojoną w plasterki cebulą, listkami laurowymi. Cukru można dać mniej w zależności od preferencji smakowych.

3. Rydze przełożyć do wyparzonych słoiczków, dodać krążki cebuli, po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy,

4. Zalać rydze przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcić, włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzować 10 minut od zagotowania lub w piekarniku w 100 stopniach 30 minut.

5. Wyjąć słoiczki z rydzami marynowanymi, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostudzenia.

Zobacz więcej przepisów na rydze. Na przykład przepis na rydze smażone na maśle z cebulką lub rydze duszone w śmietanie. 

Rydze marynowane to sposób na zachowanie smaku tych wyśmienitych grzybów. Polskim specjałem są również rydze kiszone - przepis

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 18.11.2014 16:01
Dopiero w tym roku spróbowałam spróbowałam tego pysznego grzyba i już jest moim ulubionym ;)
Klausia 11.09.2014 12:54
marynowanych jeszcze nie jadłam :)
Habibi 11.09.2014 11:35
Kocham rydze, choć w marynacie wolę grzybki wytwarzające śluz - ale u nas tak sucho było do dziś, że nawet grzybów nie ma,,, za to dziś od rana pada, więc kto wie, może się wreszcie pokażą :)
Mniam 11.09.2014 11:29
Też chciałabym mieć takie zapasy w swojej piwnicy :) muszą być rewelacyjne!
Anna169Hosz 11.09.2014 09:44
A u nas same podgrzybki :(
mysliwy
mysliwy 11.09.2014 09:30
Pycha! A u nas rydzów od zatrzęsienia;)
Gracer 11.09.2014 08:13
super grzybki
Konczi 11.09.2014 07:51
będą świetne !
pajbek 11.09.2014 07:21
Pyszności :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak