Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony ryż z krewetkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki koktajlowe 20 szt
cebula biała 1 szt
czosnek 4 ząbki
masło 4 łyzki
koperek 1 pęczek
ryż 200 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ryż z krewetkami

Ryż gotujemy na sypko ( najlepiej jak będzie jeszcze trochę twardy, gdyż podczas smażenia jeszcze ” dojdzie )

Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulkę i odrobinę świeżo startego imbiru, złocimy.

Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, przesmażamy.

Dodajemy podgotowany ryż i na bardzo wolnym ogniu smażymy kilka minut.

Na sam koniec doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu.

Podajemy natychmiast ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 11.09.2014 18:26
Proste i szybkie danie:) Super:)
Habibi 11.09.2014 11:38
Krewetek nigdy nie odmawiam ;)
Wiktoria29 11.09.2014 09:35
bardzo lubię taką kuchnię
kloruś 11.09.2014 09:25
bardzo apetyczne zdjęcie... chętnie bym się poczęstowała :)
VioletoweKucharzenie 11.09.2014 08:28
apetycznie wyglądają:-) ale przyznam się bez bicia ,że nigdy nie jadłam krewetek:-)
Ewelina1991 11.09.2014 08:20
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak