Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka orzeszki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
cukier 100 g
masło 250 g
jajko 2 szt
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

nadzienie

masa krówkowa 1 puszka
orzechy włoskie 1 szklaka posiekanych

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka orzeszki

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem. Następnie dodajemy cukier, dwa całe jajka, i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Mocno wyrabiamy kruche ciasto w wkładamy do lodówki no ok pół godziny. Następnie z ciasta formujemy małe kulki i wylepiamy nimi specjalne formy lub patelnie do orzeszków i zapiekamy za złoty kolor. Zazwyczaj wystarczy kilka minut. Po ostygnięciu, wypełniamy połówki podgrzaną i wymieszaną z orzechami masą krówkową i sklejamy je ze sobą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 10.09.2014 19:19
aż ślinka cieknie
DorotaZ 10.09.2014 17:54
Wspomnienie dzieciństwa:) Ale czasochłonne:)
Futka 10.09.2014 17:22
Świetne te ciasteczka! :)
Noruas 10.09.2014 15:28
pyszności, uwielbiam takie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak